Bostadsannonser. Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostadsannonser. Foto: Hasse Holmberg/TT

Bostaden en arena för självförverkligande

Rötter i folkhemmet
2:30 min

Vi är galna i våra och andras bostäder. Sverige och Stockholm ligger i topp när det gäller hur ofta människor i olika länder besöker bostadssidor på internet. 

Svenskarna gör 13 000 bostadsaffärer i månaden. Kulturellt värderar vi vår bostad väldigt högt. I Sverige är det bostaden och dess läge som vi i hög grad använder för att visa vår status.

– När det gäller Sverige så har bostaden blivit en arena för självförverkligande. Där ska våra liv bli fulländade. Det tror jag är kopplat till att vi lägger ner mycket pengar på att köpa och att vi har råd att göra det, säger Jonas Engman, etnolog. 

Blir vi lyckligare av det?

– Jag tror inte det är lösningen på våra existentiella problem. Mycket av våra liv utspelar sig i det sociala och kulturella. Det här blir viktigt för oss samtidigt så blir människor klagar över att de är stressade över att det ska vara rent och snyggt hemma och vi köper nya möbler. Att slänga saker och köpa nytt reagerar den äldre generationen på.  

Hur länge har det varit så här?

– Under 1950-talet så växte medelklassen och välfärden växte enormt. Det här har sina rötter i folkhemmet men när det verkligen tar fart är 80-tal. Då ser vi en tillväxt av tidningar och tidskrifter som handlar om heminredning och som pek ar ut för oss att det här är viktigt för att bli lycklig.


 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".