Anas Hsissen. Foto: Simon Garshasebi/Sveriges Radio
Anas Hsissen. Foto: Simon Garshasebi/Sveriges Radio

Kistaentreprenören prisas kungligt

"Dom chockar en ibland, alltså vad dom kan uppnå"
1:06 min

Anas Hsissen har sina rötter i både Sverige och Marocko och driver företag i båda länderna. För vilka han också prisats kungligt.

Anas Hsissen driver ett bemanningsföretag där ett av de främsta syftena är att hjälpa människor som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden på grund av till exempel namn och hudfärg.

Anas menar att för att lyckas med integration så måste man snabbt få människor i sysselsättning och att inte låta språket vara ett hinder: 

– I många olika kategorier av arbete så behöver du inte ha tillräckligt bra språk för att börja arbeta. Jag har märkt att vissa som börjat jobba hos oss, som inte kunnat ett enda ord på svenska, utan kommunicerat på engelska, har lärt sig svenska på bara ett år, säger Anas. 

– Vi måste hitta ett system för att kunna integrera väldigt, väldigt snabbt. Många har en enorm drivkraft och det har har märkt är att när man tror på människor, vilken lojalitet man får och vad dom vill!

Det har varit ett riktigt bra år för Anas som fått ta emot fina priser från både det svenska och det marockanska kungahuset. I april blev han tilldelad priset Kompassrosen i kategorin näringsliv av kung Karl XVI Gustav och i juli fick han en fin utmärkelse av den marockanska kungen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".