Bildmontage, inkomstblankett för förskoleavgift och liten pojke som leker på gården. Foto: Johanna Sjöqvist Harland och Elin Malmros/Sveriges Radio.
Foto: Johanna Sjöqvist Harland och Elin Malmros/Sveriges Radio.

Skilda betalar för mycket för förskolan

Mamma: Det är säkert flera tusen som det handlar om
1:58 min

När föräldrar separerar kan förskole- och fritidsavgift för barnen bli billigare. Men den informationen får man själv leta upp som förälder. Vi har varit i kontakt med flera föräldrar som har betalat för mycket.

En av dem är Mia som separerade från sina två barns pappa för ett och ett halvt år sen:

– Jag har betalat för mycket i ett och ett halvt års tid. Det är säkert flera tusen som det handlar om. Jag har varit ensamstående så det är någonting som jag verkligen hade behövt ha själv. Det känns ju jättedumt.

Avgiften för förskola- och fritids är inkomstbaserad. Och när föräldrar bor ihop så beräknas avgiften utifrån bådas sammanlagda inkomster. Men i Stockholm och flera andra kommuner när föräldrar separerar - så baseras avgiften bara på en inkomst, inkomsten för den föräldern där barnet är skrivet. Många skulle då få en lägre avgift.

Men det är inte alla föräldrar som känner till det här. Det är information man själv får leta sig fram till.

Marianne Natéus, enhetschef på förskolesamordningen i Stockholms stad tycker ändå att informationen är tydlig och säger att det är föräldrars ansvar att ta reda på det här:

– Sedan måste man nog ta reda på förutsättningar när livet förändras. Och då får man gå tillbaka igen till stadens hemsida och läsa på vad som gäller för avgiften.

– Det är ju ett avtal mellan vårdnadshavare och staden och man måste också ta reda på informationen, för informationen finns.

 Om man såsom Mia har betalat för mycket under en längre tid, kan man få tillbaks pengarna för två månader bakåt i tiden. Har man däremot betalat för lite får man betala i efterhand, upp till tre år tillbaka i tiden.

Mia som inte alls tänkte på att avgiften kunde bli mindre när hon separerade håller inte helt med Marianne Natéus.

– Man har ju självklart ett ansvar att ta reda på saker själv. Men de är ju väldigt snabba med att påpeka om man har betalat för lite, om man har haft för hög inkomst, säger Mia.

Men enligt Marianne Natéus har de inte möjlighet att se när det bara finns en inkomst i ett hushåll: 

– Vi har inget system som talar om för oss när ett barns föräldrar separerar. Ansvaret ligger på vårdnadshavaren att tala om förändrade inkomster eller förändrade förutsättningar.

Men kan du förstå att det känns lite fräckt för föräldern när man "kommer på det" åt ena håller och inte åt andra?

– Jag kan inte bedöma det, säger Marianne Natéus.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".