Julhandel Sergels torg. Foto: Mårten Randberg/ SR.
1 av 3
Julhandel Sergels torg. Foto: Mårten Randberg/ SR.
Julhandel Sergels torg. Foto: Mårten Randberg/ SR.
2 av 3
Julhandel Sergels torg. Foto: Mårten Randberg/ SR.
Julhandel Sergels torg. Foto: Mårten Randberg/ SR.
3 av 3
Julhandel Sergels torg. Foto: Mårten Randberg/ SR.

Handlare kritiska mot julmarknaden på Sergels torg

"De flesta märker ju inte att vi är här"
2:19 min

Stockholm ville skapa en stämningsfull julmarknad och byggde därför upp en stugby mitt på Sergels torg. Men handlarna klagar på brutna löften.

– Jag har inte sålt någonting idag. Igår sålde jag för hundra kronor, en potatis och två drickor, säger Josef Mandell, som säljer bakad potatis, i vanliga fall i en foodtruck men nu i ett stånd på Sergels torg.

Stockholms stad vill locka fler turister till julhandeln och bestämde sig för att skapa en modern julmarknad med välkända varor mitt i city. Inspiration hämtades från New York och handlare erbjöds plats i snyggt designade glaspaviljonger som skulle "lysa med varmt och inbjudande ljus".

Men paviljongerna visade sig vara byggda i dimmig plast, långt från reklamfolderns inbjudande fotografi.

Och för kunder är det viktigt, säger en av handlarna, Anette Sidqvist.

– Man ser dem i dörröppningen. De sticker in näsan lite grann men de känns inte så beslutsamma, att gå in. Och det tror jag beror på att vi har frostade väggar. De ser inte vad vi har innan de kommer in, de kan inte stå utanför och tjuvtitta in, säger hon.

De skulle gärna se att arrangören City i Samverkan gjorde mer för julstämningen.

– Julstämning bara. Musik eller vad som helst. Lite skyltar, marknadsföring. De flesta märker ju inte att vi är här överhuvudtaget, säger Josef Mandell.

Handlarna tycker också att hyran är orimligt hög. En av säljarna betalar 100 000 kronor för en plats lika stor som den han annars hyr vid Norrmalmstorg, och som kostar 90 000 kronor, per år.

Men att det skulle finnas ett utbrett missnöje vill inte City i Samverkans vd Per Eriksson riktigt hålla med om.

– Vi har idag gått igenom den kritik som framförts på vissa delar och vi känner väl att det är svårt att ta på den. Det som varit relevant kritik, det har varit detaljer.

Han menar att alla fått information om hur stugorna skulle se ut och att priset på en stuga är jämförbart med det för liknande marknader i Köpenhamn och Wien.

– Det är absolut inte så att man har fått en felaktig bild av hur det här skulle se ut. Absolut inte. Vi är i stora delar väldigt nöjda med utformningen och utseendet på julmarknaden. Sergels torg har väl aldrig sett så fint ut, någonsin, sedan det byggdes, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".