Inifrån Botkyrka flyktingboende
Inifrån Botkyrka flyktingboende. Foto: Flyktingvolontärer i Botkyrka

Brist på volontärer i Stockholm

" Det värsta som kan hända är att vi behöver stänga"
1:44 min

Nu larmar flera frivillighetsorganisationer om brist på volontärer som vill hjälpa flyktingar som kommer hit.

Vård på centralen är en av organisationerna som märker en minskning och där är man oroad över att inte kunna hjälpa alla som behöver vård.

– Den oron finns. Det är svårt att säga varför men behovet har minskat i och med att flyktingströmmarna har minskat. Det kan bidra till att folk känner att nu kanske det här avtar och att man då engagerar sig mindre. Men behovet finns fortfarande även om det är i mindre utsträckning, säger Susanna Charboti som är initiativtagare till Vård på centralen.

Idag har frivillighetsorganisationen Vård på centralen 200 aktiva volontärer som hjälper flyktingar som kommer till Stockholms central med enklare vård och gör en medicinsk bedömning om personen behöver uppsöka sjukhus. Men konsekvenserna av att de har färre volontärer blir att de inte kan hjälp alla flyktingar som behöver vård.

Även Botkyrka flyktingboende har brist på volontärer de behöver ha minst 16 volontärer per dag och där kan bristen leda till stora konsekvenser.

– Det värsta man kan tänka i överhuvudtaget är att vi skulle behöva stänga ner. Men det tror jag inte kommer att behöva hända. För vi är ändå ett gäng som har engagerat oss vi är engagerade i att behålla verksamheten uppe, säger Oumaima Lamloumi som är volontär på Botkyrka flyktingboende.

Vad skulle det innebär om ni behöver stänga?

– Det skulle innebära att väldigt många människor kommer att få vara ute på gatan i vinter, säger Oumaima Lamloumi.  

Både Vård på centralen och Botkyrka flyktingboende jobbar för att få fler volontärer.

– Det vi gör är att vi ständigt har rekrytering. Vi försöker hela tiden att de som är på plats kan kolla med sina kollegor om det finns ett intresse att göra en insats här. Vi försöker också gå ut i olika kanaler för att få hit mer folk, säger Susanna Charboti som är initiativtagare till Vård på centralen.

– Vi försöker kampanja mycket och sprida information. Vi prata också med folk vi känner och inte känner, säger Oumaima Lamloumi som är volontär på Botkyrka flyktingboende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".