Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiggare utnyttjas av kriminella

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 16.15
Tiggare på en gata i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/TT
Tiggare på en gata i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/TT

Kriminella personer utnyttjar redan utsatta EU-migranter genom att kräva betalning för de platser där de sitter och tigger, det slås fast i en ny rapport gjord av polisen.

I den allmänna debatten har man tvistat om huruvida tiggeriet är organiserat eller inte. Det som nu framkommer i en ny nationell lägesbild som polisens nationella operativa avdelning (NOA) gjort är bland annat att kriminella personer hyr ut platser till tiggare.

"På flera orter finns kriminella aktörer som gör anspråk på att kontrollera ett flertal eller samtliga av ortens inkomstbringande platser för tiggeri", enligt rapporten.

Det finns också dokumenterade fall där EU-migranters utsatta situation utnyttjats ännu värre, vanligtvis av kriminella med samma nationalitet.

"Vissa kriminella aktörer bedriver människohandel med barn för tiggeriändamål, men även för stöld och prostitution", enligt rapporten.

Under förra året gjordes fem polisanmälningar gällande människohandel för tiggeri där den utsatte var under 18 år. Totalt har antalet anmälningar om människohandel för tiggeriändamål ökat från nio anmälningar år 2013 till 55 anmälningar under januari—oktober i år.

När fall kommer till polisens kännedom är utredningarna ofta svåra att genomföra. I många fall vill den utsatte åka hem till sin familj och ibland vill utsatta inte alls medverka i en polisutredning.

Majoriteten av dem som tigger gör det utan påtryckningar från kriminella och kommer frivilligt till Sverige i grupper bestående av familjemedlemmar, släktingar eller vänner. Den vanligaste typen av brott som EU-migranterna utsätts för är så kallade mängdbrott, exempelvis stöld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".