Sandra Kinnaman Nordström, Marwa Anwari och Elias Es Said. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio.
Sandra Kinnaman Nordström, Marwa Anwari och Elias Es Said. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio.

Unga i Botkyrka tävlar för att förbättra samhället

5:00 min

Samtidigt som världens ledare förhandlar om klimatet i Paris skapar unga talanger från Botkyrka projekt- och affärsidéer som löser lokala hållbarhetsutmaningar.

Det handlar om en tävling som Expedition Botkyrka, ett ledarskaps- och samhällsentreprenörsprogram ligger bakom.

– Vi ser att det är många som inte riktigt vet vad de ska göra åt utvecklingen i världen. Därför tycker vi det är viktigt att stärka unga ledare till att se hur man kan omvandla det som man ser som problem i sitt lokalsamhälle till lösningar. Att börja tro på sig själv och tänka att man kan skapa en förändring, säger Sandra Kinnaman Nordström från Expedition Botkyrka.

Två av de ungdomar som är med och tävlar med sina idéer är Elias Es Said och Marwa Anwari. Elias tävlar med en idé om att skapa en tränings-app.

– Appen handlar om att göra så att Botkyrkaborna blir mer aktiva. Vi uppmanar dem att springa och medan de springer samlar de poäng som används till rabatter bland annat, säger Elias.

Marwa Anwaris tävlingsbidrag handlar om att hon vill göra det lättare för unga att få beslutsfattare att lyssna genom event och tävlingar på bland annat skolor.

– Jag tycker det är viktigt att unga får ta plats i samhället och får vara med och förändra och ta beslut, säger hon.

Tävlingen startar i morgon och vinnaren får 10 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista