Linus Eklund Adolphson i Grotesco. Foto: Robert Eldrim/Medljus Press.
Linus Eklund Adolphson i Grotesco. Foto: Robert Eldrim/Medljus Press.
#FRÅNKRIGET

Linus hjälpte romer i hemlighet i Kosovo

"Påverkar naturligtvis hur jag ser på romer som tigger i dag"
4:28 min

Grotescomedlemmen Linus Eklund Adolphson mötte ett kämpande samhälle när han tjänstgjorde som soldat i Kosovo under 2002.

Frustration av att vara hemma och bara titta på var en av anledningarna till att skådespelaren Linus Eklund Adolphson valde att åka som soldat till Kosovo under kriget. 

På plats i Kosovo mötte Linus Eklund Adolphson ett samhälle där civilbefolkningen led och påverkats av konflikterna i mycket större utsträckning än man tidigare insett. 

– Det var ett samhälle som kämpade för att försöka leva i någon sorts normalitet trots att alla förutsättningar har grusats av striderna. 

FN-soldaterna, som Linus Eklund Adolphson tillhörde, hade fått utmålat att det fanns två större befolkningsgrupper, Kosovo-albaner och serber, som konflikten stod mellan. 

– Och det är nån mån av sanning, men dessutom fanns det en tredje grupp som jag egentligen aldrig hade fått höra särskilt mycket om. Och det var ju alla romer. 

– De hade ju kommit helt i kläm. De var en minoritet på ena sidan innan kriget och av den anledningen hamnade de liksom utanför alla avtal efter kriget också. Så de satt verkligen illa till. 

Soldater samlade ihop saker de inte behövde och åkte till platser där romer bodde för att överlämna extra resurser de inte hade behov av.

– Det var några extra madrasser, konservburkar. Nån galning hade vid nåt tillfälle beställt en oändlig mängd jordnötssmör och det var ingen som vill ha allt det där jordnötssmöret. Så vi samlade ihop sånt som vi liksom kunde avvara och i några veckor i hemlighet så spanade vi i de här områdena för att se vad det fanns för humanitära behov och vad vi kunde göra. 

Linus Eklund Adolphson var på plats under ungefär sju månader, en tid som gjort avtryck. 

– Det är en stor och tung erfarenhet i mitt liv som har format väldigt mycket av vem jag är i dag, säger han. 

– Just det här med romernas miserabla situation, och övriga folkgruppers attityder gentemot dem, påverkar naturligtvis hur jag ser på de romer som sitter och tigger utanför Konsum i dag. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".