Ny app ska bidra till integration

2:49 min

Stockholmare tipsar om aktiviteter som fotbollsträningar och frisörtider. Nyanlända ställer frågor om saker de undrar. Idag lanseras appen Welcome som ska förbättra kontakten mellan flyktingar och stockholmare.

Initiativtagarna Tobias Rosman, Robert Ingermasson och Kevin Carmel kommer från olika teknikbolag i Stockholm. De har utvecklat en applikation i telefonen som ska få flyktingar att lättare komma i kontakt med invånarna i Stockholm.

– Vi såg att människor var frustrerade. Många har gett pengar och kläder, men man vill se folk i ögonen och få direktkontakt, säger Tobias Rosman.

I appen Welcome kan de nyanlända exempelvis ställa frågor kring hur saker fungerar i Sverige.

– Det var frågor om var jag kan låna en bok, var jag kan spela fotboll, hur banken funkar eller vilken teleoperatör jag ska välja.

Dessutom kan engagerade stockholmare använda appen för att informera om olika aktiviteter och erbjudanden.

– Om du är frisör kan du lägga upp två timmar klippning i slutet på dagen om du inte har några bokningar. Om du är fotbollstränare kan du gå in och säga hur många platser som är lediga på träningen och så kan de som vill 'joina' det.

Ett översättningsprogram i applikationen gör det lätt för alla att förstå varandra.

– Om något skriver på arabiska kan man läsa det på svenska, och tvärtom, förklarar Tobias Rosman.

Ser ni det här som ett integrationsprojekt?

– Absolut. Vi gör det möjligt för människor att komma närmare varandra.

Robert Ingermasson håller med:

– När man är ute på asylboenden och träffar folk är den största bristen social kontakt. Många undrar varför folk inte kan integreras snabbare, men hur ska man integreras om man inte träffar någon som bor i Sverige? Hur ska man lära sig hur det fungerar om man inte pratar med någon?