Enligt SVT:s Uppdrag granskning granskar inte Fryshuset trygghetsvärdarnas brottsregister. Foto: Janerik Henriksson / TT
Enligt SVT:s Uppdrag granskning granskar inte Fryshuset trygghetsvärdarnas brottsregister. Foto: Janerik Henriksson / TT

Lugna Gatans metoder kritiseras

Fryshusets vd tillbakavisar kritiken
0:56 min

Fryshuset i Husby har inte granskat trygghetsvärdarnas brottsregister innan de anställts för Lugna Gatan, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Flera personer har också utretts för grova brott under anställningstiden och det finns fall där projektledare inom verksamheten återfallit i kriminalitet, enligt Uppdrag granskning. Men Fryshusets vd Johan Oljeqvist tillbakavisar kritiken.

– Det är inte hemligt att vi anställer folk med kriminell bakgrund och det är så att vissa återfaller. Tio procent återfaller, tyvärr säger han.

Men kritiken mot Lugna Gatan, enligt Uppdrag granskning, handlar också om att trygghetsvärdarna använder våld, hot och rädsla för att skapa lugn i centrum.

Flera Husbybor som P4 Stockholm talat med vågar inte prata om Lugna Gatans metoder eller anmäla till polisen av rädsla.

– Det är klart att det kan hända i enskilda fall men vi för dialog med både stadsdelen och andra om de här frågorna och är det så att vi får ett samlat intryck att det är så att många upplever det  här då är det klart att vi jobbar med det. Men vi har hittills inte fått det intrycket, säger Johan Oljeqvist, Fryshusets vd.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".