Vilda, 11 år, och Varja, 14 år spelar fotboll och basket. Foto: Janerik Henriksson /TT.
1 av 2
Foto: Janerik Henriksson /TT.
Idrottspsykologen Johan Fallby i P4 Stockholm /Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Idrottspsykologen Johan Fallby i P4 Stockholm /Foto:Sveriges Radio

Så stöttar du ditt idrottande barn

"Var glad och neutral"
3:10 min

Engagerade föräldrar är bra för idrottsrörelsen, men det är viktigt att föräldrar inte lägger sig i för mycket. Det säger bokaktuella idrottspsykologen Johan Fallby.

Nu finns boken för dig som vill stötta ditt idrottande barn på rätt sätt. 

Idrottspsykologen Johan Fallby är före detta landslagsman i bordtennis. Efter tio år som ansvarig för idrottspsykologi på Svenska fotbollförbundet arbetar han nu för en elitklubb i Köpenhamn.

Boken Gör det bättre själv om du kan! bygger på Johans egna erfarenheter och forskning.

– Det är viktigt att man låter barnen komma i kontakt med idrotten för det första. Väl i idrotten kan man skapa nätverk med andra föräldrar och visa att man själv tycker att det är en kul grej. 

Men det är viktigt att inte lägga sig i.

– Är man inte tränare ska man inte vara inne i idrotten. Man ska vara närvarande, men inte styrande. Det här är barnens och ledarnas grej. 

Hur ska man hantera de starka känslorna man får när barnen tävlar?

– När man känner att det blir för mycket tycker jag att man ska gå iväg och lugna ner sig. Man ska försöka vara glad och neutral.

Men heja får man?

– Jag tycker inte att man ska överdriva det där heller. Det är barnens show. Låt dem och tränarna vara entusiastiska istället.

Är fascinerad att så många föräldrar ser det som så viktigt och avgörande med vinster, målfokus, toppning i lag vid tidig ålder istället för samarbetsstärkande hälsofrämjande lagaktivitet som de flesta vuxna gör i sin ålder.

Ett stort problem är det överdrivna vuxna engagemanget hos föräldrar. Att vara med vid sidan under varje träning, match eller tävling gör det svårare för barnet att känna att idrotten är deras egen grej och satsar/tränar för sin egen skull.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".