Karolinskas avdelning för barnonkologi kommer utökas
Karolinska sjukhusets avdelning för barnonkologi kommer utökas Foto: TT.

Barncancervården i Stockholm får mer resurser

"Det kommer bli en avlastning"
1:13 min

Efter omfattande kritik mot barncancervården i Stockholms län så öppnas åtta nya vårdplatser på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Vårdplatserna utökas från 14 till 22, när Nya Karolinska, NKS, öppnar i slutet av nästa år.

Svante Norgren, divisionschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna säger till P4 Stockholm att det här en viktig satsning.

– Det innebär att vi kan erbjuda vård på den avdelning som är bäst lämpad, säger han.

När barncanceravdelningen får nya lokaler i NKS, Nya Karolinska sjukhuset, så utökas antalet platser från 14 till 22. Sista kvartalet 2016 blir det av.

Barncancervården har under flera år fått mycket kritik, bl a för att inte kunna ta emot och vårda alla barn utan barn tvingas åka till andra sjukhus. Men med utökningen ska det inte behövas enligt Svante Norgren.

–- Vi har redan vidtagit en hel del åtgärder redan. Förgående år var det 55 - 60 tillfällen då barn fick åka till andra sjukhus. Det senaste året har det varit 5- 10 tillfällen bara. Så vi har kommit en god bit på vägen redan säger Svante Norgren, divisionschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna till P4 Stockholm 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".