Zozan Inci, ordförande i Roks. Foto: Roks
Zozan Inci är ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. Foto: Roks

Roks: Bra att porta föräldrar från lucia

"Tänk att det kunde varit ditt barn"
2:04 min

Zozan Inci, ordförande för Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, tycker att det är rätt av förskolor att porta föräldrar från barnens luciafirande. 

Flera förskolor i Stockholm, bland annat i stadsdelen Farsta, tillåter inte föräldrar eller någon annan utifrån att närvara vid barnens luciafirande.

En av anledningarna är att det fotoförbud som ofta råder, inte åtföljs. Resultatet blir att det tas bilder som kan innebära en risk för barn och föräldrar med skyddad identitet.

– Hade jag haft egna barn skulle jag önskat att de gick på en av de här ansvarstagande förskolorna, säger Zozan Inci, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige.

– Så vi ska egentligen inte fråga oss varför stadsdelen tagit det här beslutet, vi ska fråga oss varför vuxna människor gör uppror mot något som är så viktigt som ett fotoförbud för att skydda barnen.

Zozan Inci har tidigare jobbat på en kvinnojour i Malmö och träffat många kvinnor och barn med skyddad identitet. Hon säger att det är väldigt allvarligt när den här typen av bilder sprids blixtsnabbt på sociala medier.

– Vi lever i ett samhälle där telefonen blivit viktigare än barnen. Vi måste stanna upp och tänka att "det kunde varit jag och mitt barn som har skyddad indentitet".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".