Bygge. Foto: Ingvar Karmhed/TT
1 av 3
Bygge. Foto: Ingvar Karmhed/TT
Ann-Margrethe Livh
2 av 3
Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh(V). Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Björn Wellhagen
3 av 3
Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm/Sveriges Byggindustrier

Byggkostnader ökat med 50 procent

"Avgörande för Stockholm att vi klarar det här"
1:52 min

Byggkostnaderna för bostäder har ökat kraftigt, visar statistik från SCB. På tio är har produktionskostnaden för nya lägenheter i flerbostadshus i Stockholms län ökat med 50 procent.

Nu försöker staden sänka byggkostnaderna genom att göra större upphandlingar och få in fler utländska byggföretag, säger Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh(V).

– Det är avgörande för Stockholm att vi lyckas med det här för om vi inte lyckas med att pressa priserna och därmed hyrorna, hur ska det då bli i Stockholm? Vem ska jobba här? Ska du pendla från Flen, säger Ann-Margrethe Livh?

– Det är ju allvar. Om du ska jobba på Åhléns eller Karolinska eller som förskollärare, du måste ju kunna bo i den här staden. Därför tycker jag att den här frågan, hur vi lyckas med att pressa kostnaderna och därmed hyrorna, den är livsviktig för Stockholms utveckling.

Bygg mer och bygg billigare, säger Stockholms bostadsborgarråd, vänsterpartisten Ann-Margrethe Livh. Målet är fler hyreslägenheter och lägre hyror.

Björn Wellhagen är näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Han säger att även om bostadsbolagen skulle bygga hus och ge bort dem skulle det bara sänka hyrorna med ungefär tolv procent.

– Om en byggherre skulle skänka bort en fastighet helt och hållet så kanske man skulle kunna sänka hyran med ungefär tolv procent. Men det är sällan någon som bedriver en sådan ideell verksamhet. Men det visar i alla fall att det är inte så stora förändringar i förhållande till de hyresnivåer som finns i dagsläget.

Så en lägenhet som skulle kosta tiotusen i månaden skulle komma ner på knappt niotusen istället?

– Ja, det är inte så mycket mer eftersom det är så mycket fasta kostnader som finns runt.

Hur kan det vara så liten skillnad?

– Du har ju en driftskostnad, du har underhållskostnad, du har skatter, du har värme och sådant som hela tiden ligger på. De måste ju driva huset på något sätt ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".