Skolskjutsar anmäls till skolinspektionen

Autism och Asbergerföreningen: Elever lämnas till fel föräldrar
1:31 min

Autism och Asbergerföreningen är så missnöjda med skolskjutsarna i Stockholm att de anmält förhållanden till skolinspektionen.

Det handlar om barn som fått vänta i timmar, bilar som inte kommer, och personer som blivit lämnade på fel adress.

– Det är tider som inte hålls, det är elever som inte kommer i tid till skolan - elever som fått vänta i timmar, elever som lämnats till fel föräldrar osv, jag kan räkna upp många fall där det här har inträffat, säger Birgitta Joelsson som är kanslichef på föreningens länsavdelningen.

Barn med asperger eller autism är beroende av rutiner för att fungera i vardagen - och att skolskjutsarna fungerat så dåligt gör att flera barn har fått uppenbara problem med sin skolgång.

De kan inte gå till skolan eller klara sig själva och åka kollektivt säger Birgitta Joelsson - och det har redan hänt att fleras elever som drabbats nu blivit hemmasittare, de klara inte av att åka till skolan över huvud taget.

Stockholms stad som köper in tjänsten har förståelse för att föräldrarna är besvikna.

– Mitt krav är att så fort som möjligt få en förbättring säger Olle Burell, men det är oklart om det går att bryta avtalet men Burell hoppas på en förbättring under nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".