Från Hertha Hillfons atelje
1 av 3
Från Hertha Hillfons atelje. Foto: Jacqueline Cederström
Madeleine Ramel Tunevall
2 av 3
Madeleine Ramel Tunevall, vice ordförande i föreningen Hertha Hillfons Vänner. Foto Per Stahre/Sveriges Radio
Roger Mogert. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
3 av 3
Roger Mogert(S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio

Ännu ingen plats för Hertha Hillfons konst

Stockholms stad hjälper vänföreningen
1:30 min

Föreningen Hertha Hillfons Vänner söker efter nya lokaler för att visa Hillfons konst. Tidigare i höst avbröts förhandlingarna mellan föreningen och ägaren av Hillfons hem i Mälarhöjden.

Det är viktigt att kunna visa Hertha Hillfons konst samlat, säger föreningens vice ordförande Madeleine Ramel Tunevall.

- Det ger en bild av hennes konstnärskap. Det är banbrytande, det skildrar vardagslivet och genom att se många av verken så får du en bild av hennes hela konstnärskap, säger Madeleine Ramel Tunevall.

– Hennes verk är ju olika. Allt från skålar, hon gjorde en lerskål varje dag. Efter att hon bakade bröd så drejade hon en skål. Hon har gjort allt från det till hennes fantastiska stora ansikten och många verk som visar på till exempel skålar eller bröd eller saker från hemmet, eller kläder till och med.

Föreningen Hertha Hillfons Vänner har försökt bevara Hillfongården i Mälarhöjden där Hertha Hillfon bodde och arbetade. Men i höstas avbröts förhandlingarna med den nye ägaren.

Stockholms kulturborgarråd, socialdemokraten Roger Mogert säger att Stockholm kommer att stödja föreningens försök att hitta nya lokaler för Hertha Hillfons konst.

– Hertha Hillfon är ju en av de kvinnliga Stockholmskonstnärer som vi vill lyfta fram, där man kanske har varit dålig i Stockholm på att lyfta kvinnliga konstnärer.

På vilket sätt kan staden hjälpa till med det?

– Vi kan ju se till att ge stöd till föreningens verksamhet och hjälpa dem att få till en utställning helt enkelt.

Hertha Hillfon avled i oktober 2013.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".