Elise Lindqvist "Ängeln på Malmskillnadsgatan". Foto: Johan Kindmark/ Sveriges Radio
Elise Lindqvist "Ängeln på Malmskillnadsgatan". Foto: Johan Kindmark/ Sveriges Radio

Hon är ängeln på Malmskillnadsgatan

Elise hjälper prostituerade i Stockholm
7:14 min

Nästan varje fredagsnatt i snart 20 år har 79-åriga Elise Lindqvist varit ute på Malmskillnadsgatan. Tillsammans med sitt team från S:ta Clara kyrka stöttar hon prostituerade med fika, kramar och en hjälpande hand.

Hon kallas Ängeln på Malmskillnadsgatan, men bland de unga prostituerade i Stockholm går hon mest under namnet Morsan. För många av dem är hon den enda mamma de har.

I maj månad 1994 mötte Elise Gud och det blev starten på ett helt nytt liv.

– Engagemanget kommer från att jag själv har upplevt. Jag såldes till prostitution som 16-åring så min bakgrund och hela min uppväxttid har präglats av... ja, inte så trevliga saker.

Situationen för Stockholms prostituerade är hård. Läget har inte förändrats mycket på de 20 år Elise och hennes team varit på Malmskillnadsgatan. Men en sak som märks är att det de senaste åren fyllts på med tjejer från andra delar av världen.

– De är lite försiktiga för vi har ju gula jackor och västar på oss och då lyser det ju väldigt långt. Det gör ju då att de kanske blir lite rädda att vi är från någon myndighet, och så säger vi att vi kommer från en kyrka och då släpper det.

Elise har skrivit en bok om sitt liv, hon har sommarpratat i P1, den 20 dec ska hon vara med i SVT:s program Sommarpratarna och nu får hon också Svenska Hjältar-priset Årets Livsgärning 2015 för sitt otröttliga arbete för Stockholms prostituerade.

Elise och hennes team kommer fortsätta att finnas för de prostituerade på Malmskillnadsgatan så länge det går.

– Man behöver vakna och förstå att detta kan hända i din familj. Blunda inte för verkligheten, blunda inte för att det existerar även i denna stora vackra stad Stockholm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".