Anna-Lena Bergman, verksamhetschef för Rinkeby Vårdcentral. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Anna-Lena Bergman, verksamhetschef för Rinkeby Vårdcentral. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Ingen kris i flyktingvården

1:38 min

Den moderata landstingsledningens utspel om att länet måste ta en paus i flyktingmottagandet får nu mothugg från personer som jobbar i vården. 

– Vi gör ju de här hälsoundersökningarna och där får vi ju mer pengar utifrån att vi gör fler undersökningar och där tar vi in mer personal så det klarar vi, säger Anna-Lena Bergman som är verksamhetschef för Rinkeby Vårdcentral.

Under hösten har många flyktingar kommit till Sverige. Den som är flykting i landet har rätt till en hälsoundersökning som vårdcentralen kallar till. Där undersöks patientens hälsa och så tas det prover för att se om patienten har några smittfarliga sjukdomar.

Sex vårdcentraler i länet har ansvar för detta. Förutom Rinkeby Vårdcentral är det vårdcentraler i Rissne, Fittja, Valsta, Wasa och Rågsved. 

En flykting har också rätt till hälso- och sjukvård eller tandvård som inte kan vänta. Det kan exempelvis handla om diabetes eller annan akut sjukvård. Dessutom har barn samma rätt till sjukvård som alla andra barn som bor i Stockholm.

För en tid sedan skrev finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) ett öppet brev till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att de pengar för flyktingmottagning som regeringen skjuter till i ändringsbudgeten för sjukvården inte räcker. Rosdahl skrev att Stockholm tilldelas för lite pengar och att Stockholm kan behöva ta en paus i flyktingmottagandet. Men verksamhetschef för Rinkeby Vårdcentral Anna-Lena Bergman håller inte med Torbjörn Rosdahl.

– Nej vi behöver inte ta en paus, läget är under kontroll. Vi är vana att arbetsbördan går upp och ner inom sjukvården. Ibland är det semestertider, ibland är det influensa epidemier och just nu har vi ett ökat antal människor som behöver vård, säger Anna-Lena Bergman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista