Tunnelbanespärrarna vid T-centralen i Stockholm. Foto Annika af Klercker /TT.
Samtliga spärrar i t-banan och vid pendeltåg ska vara justerade till sommaren. Arkivbild: Annika af Klercker /TT.

Dags att öka takten genom SL:s spärrar

"Spärrvakten var förtvivlad"
1:44 min

Nu justerar SL alla spärrar i tunnelbanan och vid pendeltågsstationerna så att spärrarna ska slå igen snabbare. Det fick Anne Havefeldt smärtsamt erfara när hon häromveckan skulle passera en spärr med sin son.

– Precis när vi går igenom jag och min son så slår dörrarna igen, med enorm kraft. Som en pisksnärt, säger Anne Havefeldt.

Hon blev rejält klämd mellan glasdörrarna och hade ont i axeln flera dagar. När hon tog upp saken med spärrvakten fick hon höra att fler skadat sig, bara de senaste dagarna, och det efter att spärrarna justerats.

– Spärrvakten var förtvivlad. Hon berättade för mig att hon hade börjat skriva upp de här fallen. Det var elva personer som skadat sig så, varav åtta barn och den andra dagen noterade hon sex fall, berättar Anne Havefeldt.

Det finns inga skyltar som varnar resenärerna om hastigheten på spärrarna men SL bekräftar för P4 Stockholm att man sedan i somras börjat justera spärrarna både vid pendeltågen och i tunnelbanan för att de ska slå igen snabbare.

Bakgrunden är att den politiska majoriteten i landstinget i våras gav ett uppdrag om att skärpa insatserna mot tjuvåkare.

Enligt interna dokument som P4 Stockholm tagit del av har spärrar vid sju stationer utmed röda tunnelbanelinjen justerats i början av december och de sista två veckorna i december ska ytterligare 31 stationer på den gröna och blå linjen justeras. Planen enligt SL:s presstjänst är att samtliga spärrar inom pendeltåg och t-bana ska vara justerade till sommaren.

Frågan är om det kommer att visa sig i olycksstatistiken. När SL 2011 ersatte det gamla vändkorset med dörrar som slår igen, fördubblades antalet inrapporterade olyckor. Efter kritiken som följde valde SL därefter att ge resenärerna mer tid. Men nu skärps spärrarna igen.

SL säger till P4 Stockholm att spärrarna stängs när en resenär följer efter en annan i spärren och inte validerat sitt kort, det vill säga betalat för sin resa. 

– Och det är för att förhindra fusk helt enkelt, säger Thomas Silvander, intäktsansvarig på SL.

Är inte det något som ni behöver informera resenärerna om? 

– På samtliga spärrar så finns det nu så kallade piktogram, bilder, som visar att är du fler än en så ska du inte passera den här spärren. Ta kontakt med spärrexpeditören så hjälper han eller hon er, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".