Susanna Charboti grundare till Vård på centralen. Foto: Sveriges Radio.
Susanna Charboti grundare till Vård på centralen. Foto: Sveriges Radio.

"Vård på Centralen" blir mobila

2:19 min

Under hösten har föreningen Vård på Centralen hjälpt och behandlat flyktingar. Nu minskar antalet nya flyktingar och föreningen blir därför uppsökande, berättar grundaren Susanna Charboti.

Igår gjorde man första besöket och var då ute på en flyktingförläggning i Nacka. Susanna Charboti, som startade Vård på centralen, säger att behovet på centralstationen minskat samtidigt som det ökar på andra håll.

– Vi hade fått information om att det behövdes vårdhjälp på ett flyktingboende i Nacka. Vi åkte dit och det blev en bra start för oss.

Sedan tidig höst har Susanna använt i stort sett all tid till att hjälpa och vårda flyktingar och till viss del också andra grupper i behov.

– Man har tid till det man vill ha tid till. Men det är klart, jag vill bli färdig läkare nån gång också så studierna har jag hållit koll på hela tiden.

Nu väntar storhelger när många är lediga och reser bort. Det innebär att Vård på Centralen inte kommer att finnas på plats hela tiden.

– Men det beror inte på ledighet utan på att vi kan se att nästan alla aktuella tåg är fullbokade på förhand. Det betyder att det inte finns platser för flyktingar och att vi därför inte behövs på samma sätt. Men på juldagen till exempel kommer vi att vara på centralen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista