Utställning av elever på Tallbackaskolan i Solna. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
Krypande konstverk från Tallbackaskolan. Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.

Konstvärlden behöver breddas

Ny rapportförfattare: "Du ser inga som ser ut som dig"
1:44 min

Stark kritik riktas nu mot konstvärlden i en ny rapport från  Stockholmsskolan. De har undersökt hur varierad etniciteten ser ut inom konsten och kommit fram till att den är alldeles för etnisk enkelriktad.

– Du saknar förebilder. Du ser inga som ser ut som dig, som visar vägen och att det går att vara konstnär. När man inte heller ser de förebilderna så ser man inte heller sina egna historier representerade och som berör. Och är den historia representerad, så är det ofta av en vit blick. Det skapar också frustration, säger Emma Dominguez, projektledare från Stockholmsskolan som är en av dem som skrivit rapporten.

Stockholmsskolan riktar nu kritik mot konstvärden i rapporten "Konstvärlden är fylld av koloniala föreställningar, strukturell diskriminering och klassförtryck - en studie om ungas relation till det etablerade konstfältet". Studien har tittat på hur konstvärlden ser ut och vilka utmaningars om finns. Frågor har ställts till elever på konstskolor och till verksamma konstnärer. Enligt författarna så är konstvärlden exkluderade och diskriminerande. Det är endast vita människor i medelklass som är främst representerade. En av de kvinnliga studenterna på Konstfack, säger så här i rapporten:

"Vi var väldigt få som var icke-vita. Det var en så skum känsla att drunkna i det vita havet. /.../Jag började gråta när jag träffade mina vänner. Så glad av att se ansikten som inte såg på mig som en främling som ej tillhör. /.../."

Konstskolorna måste nu ta sitt ansvar och aktivt jobba med att rikta sig till andra målgrupper, menar författarna till rapporten. Stockholmsskolan har nu inlett ett samarbete med Konstfack och Maria Lantz, rektor på Konstfack säger så här om kritiken:

– Vi är väl medvetna om problemet. Vi arbetar med frågan men det är ett långsiktigt arbete som kommer att ta tid och som vi inte kan göra ensamma. Vi samarbetar med andra institutioner med de här frågorna. Vi behöver ha in olika människor med olika erfarenheter. Det är så man bygger en bra skola, säger Maria Lantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".