Närbild på en överarm. Någon sätter en spruta i armen. Foto: Ole Gunnar Onsöjen/TT Bild
Influensan är här men än är det inte för sent att vaccinera sig. Foto: Ole Gunnar Onsöjen/TT Bild

Då når influensan i Stockholm sin kulmen

"Inga läkemedel är fria från biverkningar"
2:56 min

Landstinget har konstaterat influensasmitta i ett antal blodprov tagna i länet. Årets influensa blir nog ungefär lika svår som den förra året, menar chefläkaren Henrik Almqvist.

– Det är ungefär ett hundratal fall som är säkerställda, men det är förstås fler som fått sjukdomen men som ännu inte tagit prov, säger Henrik Almqvist.

Hur farlig är årets influensa?

– Ungefär som en vanlig influensa. Och själva influensan är inte så farlig, men det som gör influensan hotande för en del människor är följdsjukdomen lunginflammation. Det kan vara jobbigt att få om man har andra sjukdomar.

Runt 100 000 i Stockholms län personer smittas av influensa varje år.

Vad kan vi göra för att minska antalet som smittas?

– Det allra bästa är att vaccinera sig. Det är dessutom gratis för en rätt så stor del av befolkningen, dels de som är över 65 år, dels de med ett antal andra sjukdomar. Även gravida kvinnor rekommenderas att vaccinera sig.

Enligt Henrik Almqvist är det inte för sent att vaccinera sig. Influensan får en topp då vintern är som värst i januari-februari.

Kan man känna sig helt säker från biverkningar?

– Man kan känna sig helt säker från allvarliga biverkningar. Däremot finns det inga läkemedel som är fria från biverkningar. De allra flesta som får sin spruta märker ingenting. Vanligaste biverkningarna är lätt feber eller väldigt lätta influensasymtom i 1-2 dagar och att det gör ont vid insticksstället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".