Magnus Helmner, samordnare hos Stockholm stad. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR.
Magnus Helmner, samordnare hos Stockholm stad. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR.

Kyrkor hjälper till med sängplatser åt EU-medborgare

"Är till för att lindra akut nöd"
2:04 min

Sedan november har projektet Vinternatt 2 dragit i gång. Kyrkorna runt om i länet öppnar upp för övernattningar åt utsatta EU-medborgare, vilket har blivit ett lyckat projekt.

– När nattgästerna kommer hit får de tvätta av sig och sätta sig ned och äta en värdig måltid tillsammans med volontärerna. Vi vill komma bort från soppkökstänket, så att man äter tillsammans. Det ska vara gemenskap och även läkare besöker och ger hjälp vid de olika övernattningarna, säger Magnus Helmner, samordnare hos Stockholm stad för alternativa insatser vid Korskyrkan i Stockholm.

Ett 80 kvadrat stort rum med bord och stolar hos Korskyrkan ska snart fyllas med ett tiotal EU-medborgare som inte har någonstans att ta vägen. Madrasser ska rullas ut på golvet och här för besökarna mat och sovplats. Korskyrkan är en av de cirka 25 kyrkor som deltar i projektet Vinternatt 2, där man erbjuder 1-3 övernattningar per vecka.

Kyrkorna får själva bestämma vilken typ av hjälp och när man kan erbjuda den. Magnus Helmner, samordnare hos Stockholm stad för alternativa insatser, säger att det är en bit på vägen för de utsatta EU-medborgarna.

– Det är här temporärt och är till för att lindra akut nöd. På det sättet är det en tydlig insats som visar att här kommer inte allt att lösa sig men vi hjälper er att klara livhanken.

Projektet startade upp för 2 år sedan och har varit lyckat. Cirka 1600 övernattningar kunde kyrkorna erbjuda under förra vintern. Staden ger inga bidrag utan hjälper till att samordnar och själva hjälpen ges av volontärer.

Det miljöpartistiska socialborgarrådet Åsa Lindhagen är glad över att fler kyrkor kan hjälpa utsatta EU-medborgare i närområden.

– Jag tror att framgångsfaktorn är att kyrkorna själva kan göra bedömningen vad man kan bidra med och på vilket sätt.

Kommer vi se det har projektet på fler platser?

– Ja det hoppas jag att vi kommer att göra. Det här är ett jättebra exempel på när civilsamhälle och de offentliga jobbar hand i hand.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".