Margaretha Lindh, chef Internationella biblioteket Stockholms stad. Foto: Toma Gergely
Margaretha Lindh, chef Internationella biblioteket Stockholms stad. Foto: Toma Gergely

Bibliotek får ökade resurser för arabisk litteratur

"Oerhört viktigt att få möta litteratur på sitt eget modersmål"
1:45 min

Nu får Internationella biblioteket i Stockholm extra anslag för att köpa in arabisk-språkig litteratur rapporterar Radio Sweden.

– Jag är så oerhört glad att vi har fått det här tillskottet på 100 000 nu när efterfrågan är så stor. Det känns jättebra kort sagt, säger Margaretha Lindh, som är chef för Internationella biblioteket.

Att allt fler flyktingar kommer till Sverige märks på många sätt i det svenska samhället, inte minst på landets bibliotek där efterfrågan på framförallt arabisk-språkig litteratur har ökat.

För att möta den ökade efterfrågan har Kungliga biblioteket beviljat Internationella biblioteket i Stockholm, som är nationell lånecentral och hanterar lån som rör mångspråkig litteratur, extra ekonomiskt stöd för att köpa in böcker på arabiska.

Margareta Lindh säger att litteratur på sitt modersmål kan vara ett sätt att få känna sig välkommen och trygg när man kommer till en ny plats.

– Det är oerhört viktigt att få möta litteratur på sitt eget modersmål, och att få göra det som nyanländ. Sen är ju också biblioteken en plats som är öppen för alla så det är av allra största betydelse tycker jag.

Det handlar om alla genrer; barn- och ungdomslitteratur, skönlitteratur, faktaböcker och ljudböcker. Och man försöker så långt det går att beställa böcker av arabisk-språkiga författare, för på Internationella biblioteket har man goda kontakter med leverantörer i både Kairo och Beirut.

Men trots att beställningarna redan har börjat rulla iväg kommer det dröja en tid innan landets bibliotekarier kan ställa upp de nya böckerna i hyllan, säger Margaretha Lindh.

– Från ett inköp av en bok tills att den kommer ut på hyllan tar det ett litet tag, men vi jobbar på så fort vi kan för att det här ska få ett genomslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".