Dona Hariri, initiativtagare till gruppen Jurister på Stockholms central. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio
1 av 2
Dona Hariri, initiativtagare till gruppen Jurister på Stockholms central. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio
Arkivbild: Volontärer väntar på ett tåg med flyktingar på centralen. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio
2 av 2
Arkivbild: Volontärer väntar på ett tåg med flyktingar på centralen. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio

Id-kontroller i Danmark påverkar inte antalet flyktingar på Centralen

"Djupt mänskligt tänk som jag är rädd att man tappar"
1:25 min

Under måndagen infördes id-kontrollerna till Sverige. Nu måste alla som reser till Sverige från Danmark med tåg, buss eller färja visa upp en giltig identitetshandling.

På Stockholms centralstation tror ändå inte volontärer att det blir någon större minskning av flyktingar som kommer hit till Stockholm från och med i dag. Det har nämligen redan skett en stor minskning sedan beslutet, som började tillämpas i dag, fattades för några veckor sedan.

Dona Hariri är initiativtagare till gruppen Jurister på Stockholms central, som hjälper människor på flykt med juridiska frågor:

– Vi märkte en enorm skillnad redan när man beslutade om de här gränskontrollerna. Då gick vi från att ta emot tusentals per vecka, barn, unga och allt möjligt, då märkte vi en jättestor skillnad att det minskade i antal. Jag vet inte om det blir någon större skillnad i dag.

Beslutet om att införa id-kontroller fattades den 17 december och hon tror att ryktena om beslutet gjort att det kommit mycket färre människor på flykt hit. Men fortfarande finns många som behöver hjälp. Just nu väntar hon på en familj här på Stockholms centralstation som hon träffade för ett par månader sedan som har lite fler frågor som de behöver hjälp med.

Men även om dagens införande av id-kontroller inte märks av så mycket här i Stockholm så tycker Dona Hariri att det är en jobbig dag i dag och hon hade svårt att sova igår kväll.

– Det gick ju inte riktigt att somna om man säger så. Å ena sidan förstår jag som jurist framförallt, men å andra sidan finns det ju ett djupt mänskligt tänk som jag är rädd att man tappar. Och det är tungt, det är tungt att komma hit. Man fruktar faktiskt frågorna som kommer komma för faktum är att vi jurister som står här får ju svara för och stå för de här förslagen. Det är ju inte någon politiker som står här, utan det är ju vi.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".