Två chefer på Arlanda flygplats. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio.
Anders Össtling, projektägare för Arlandaombyggnation och Lena Rökaas, operativ chef å Arlanda. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio.

Arlanda bygger om för världens största plan

Kan ta emot plan med 800 passagerare
3:42 min

Allt fler flygbolag köper in den nya sortens flygplan, som kan ta uppemot 800 resenärer. Så stora passagerarmängder kräver att flygplatserna som vill godkännas för den nya trafiken ofta måste bygga om.

Arlanda är en av de flygplatser där anpassningar och förändringar nu pågår för att flygplatsen ska bli godkänd för de nya jätteplanen.

– När det handlar om att anpassa oss till större flygplan så handlar det om att bygga om, främst i pir F, där vi kommer att behöva bygga om för att kunna ta emot de här planen, säger Lena Rökaas som är operativ chef på Arlanda.

Vad är det för typ av anpassningar som behövs?

– Det handlar om flera saker, dels så har vi förstärkt de så kallade ytorna, säger Lena Rökaas.

Anders Östlings har hand om projektet med ombyggnationen:

– Vi har gjort förstärkningar av skuldrorna på bana 1, det vill säga avrullningsområdet mellan banan och gräset. De här planen är så tunga att det behövde förstärkas, säger han.

Eftersom planen det handlar om är så stora måste också skyltar flyttas på området, för att planen ska kunna köras fritt på banorna. Storleksmässigt så är de nästan femton meter bredare från vingspets till vingspets än de största planen som används på Arlanda i dag.

För att jämföra så är det plan som i dag är vanligast på flygplatsen en Boeing 737, den tar runt 200 personer och klassas som ett så kallat kod-C-plan. De nya planen är i stället kod F, och ett exempel är en Airbus 380 som kan ta hela 800 passagerare, lika många som i en mindre färja.

Men det beror på hur planen inreds - den sort som troligen blir först ut på Arlanda får plats med drygt 500 passagerare.

För att få ta emot de så kallade jätteplanen så måste flygplatsen godkännas för det, och det kräver en hel del arbete. Inte minst för att kunna hantera en så stor mängd passagerare vid en och samma flygning, med tillhörande bagage och incheckning

Hur ska det få plats så många resenärer vid gaterna?

– I pir F så finns det mycket större ytor så där blir det lättare att hantera, säger Anders Östlings. Men vi jobbar på att öka kapaciteten i terminalen, bland annat med sittplatser där och så behövs det till exempel fler toaletter när så många resenärer kommer samtidigt.

– Vi behöver få till ett bra flöde. Till exempel så tittar vi på en lösning med trearmade bryggor, det vill säga att passagerarna kan kliva ombord och av genom tre olika ingångar i stället för att det ska bli en kö till en och samma dörr, säger Lena Rökaas, operativ chef.

Flygbolagen som köper in kod f-planen blir allt fler. Allra flest ägs av Emirates, men också Qatar, Singapore Airlines, Thai Airways, British Airways och Lufthansa flyger planen i dag. Av A380 så finns det i dag 172 stycken som används och 115 till har beställts.

– Det blir mer kostnadseffektivt för bolagen, när man ser att man har behov av fler stolar men att det kanske inte är tillräckligt för att sätta in en till avgång, säger Lena Rökaas.

– Tittar man på de bolag som flyger direkt mellan olika kontinenter så kan de behålla en avgång per dag men ändå öka antalet passagerare. Därmed behöver man inte dubbla sina kostnader genom att sätta in en till avgång, säger Anders Östlings.

På flera flygplatser är trafiken med kod-F-planen redan igång, exempelvis i London, Amsterdam och Frankfurt. I Danmark så blev Kastrups flygplats precis godkänd, och den 1a december så landade flygbolaget Emirates just en A380 på flygplatsen för första gången.

Planen är att anpassningarna på Arlanda ska vara färdiga om ungefär ett år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".