Två anhållna efter storbrand i Grimsta

0:53 min

En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus på Grimstagatan i Vällingby vid tvåtiden i natt.  Enligt polisen greps två män i närområdet och dom är nu anhållna misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

Ett hundratal människor ska ha evakuerats från fastigheten där branden startade.

Några timmar senare uppgav räddningstjänsten att 23 människor evakuerats från trappuppgången i fastigheten där branden startade, till närliggande Grimstaskolan.

– Vi fick in flera larm om en kraftig explosion strax före klockan två. Explosionen kom troligen från en butikslokal i botten av huset, och elden spred sig sedan upp i fastigheten, säger Nicklas Matsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till TT.

Flera av de boende ska då ha spontanevakuerat.

– Hittills har vi fått rapporter om att en person har brutit ett ben i samband med att personen försökte hoppa ut från fastigheten. Flera får också hjälp med syrgas, säger Mattsson.

Senare uppgav Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisen i Stockholm att sammantaget tio personer skadats varav fem fick föras till sjukhus på grund av sina skador.

– Jag satt vid datorn när jag hörde smällen, det skakade i rutorna och det blev ett stort rökmoln, säger vittnet Marta Fagerström, som bor intill, till Expressen. 

Vittnen ska ha sett två personer springa från platsen. Några timmar efter explosionen grep polisen två män misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. 

Vid femtiden på morgonen var ännu ett 20-tal poliser och ett stort antal brandmän på plats.

Vid sjutiden hade alla utom en hyresgäst kunnat återvända till lägenheterna i anliggande trappuppgångar. Den branddrabbade trappan är fortsatt avstängd på grund av rasrisk och med anledning av polisens undersökningar.

Texten uppdateras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista