Vinterpromenad
Kylslagen vinterpromenad. Foto: Lars Hagberg/TT

Stockholms köldrekord inte mycket att skryta med

"Vi klarar oss alltid, det är värre med renarna"
4:17 min

Det är rejält kallt i Stockholm. Minus 15 grader stod det på termometern på torsdagen. Men för Ann-Katrin Stenberg-Partapouli är det inte mycket att orda om. I Årosjokk utanför Kiruna, där hon bor, är det 40 minusgrader.

Ann-Katrin Stenberg-Partapouli är reporter på SVT Oddasat i Kiruna, men bor själv i Årosjokk som ligger fem mil därifrån, fyra mil från Kebnekaise. I morse skulle hon till jobbet men bestämde sig i sista stund för att det nog var bäst att stanna hemma.

– Jag var på väg kvart över sju, då hade jag 39,4 då fick jag igång bilen men den började tjuta ganska illa så jag vågade inte riskera motorn. Nu är det väl lite mildare 38,2 grader.

Då undrar en dum stockholmare, hur klarar man det här, kan man ens gå ut?

– Det är klart men man är ju inte ute i onödan. Inne är det ju bara att elda, människan klarar sig alltid, värre är det med djuren.

Du har ju renar på gården hur mår de i kylan?

– De mår bra, de har varit hemma i två veckor men det är klart lite extra uppsikt vill man ju ha, de är ju kalvar. Man fåt ta in dom om det blir för kallt.

Man brukar säga att det känns kallare i Stockholm med fukten som vi har här, hur är det hos er?

– Ja, jag tror att det kan stämma, vi har ju mycket torrare här. Det är skillnad, bara nere i Luleå är det råare i luften. Så jag tror nog att minus 15 i Stockholm känns mer än om vi har 15 minusgrader.

Men om ni har minus 40 så vinner nog ni på knockout?

– Ja, det kan du nog ha rätt i.

Kommer dina kollegor på SVT Oddasat göra någon nyhet på kylan?

– Nej, det tror jag inte man satsar nog på nåt annat.

Imorgon, fredag, väntas varmare väder - bara 33-34 minusgrader. Då tror Ann-Katrin Stenberg-Partapouli att hon kan åka till jobbet igen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".