Botkyrka kommunhus. Foto: Scanpix.

Trygghetsupphandling i Botkyrka stoppas

Nästa vecka ska Botkyrka lösa trygghetsfråga i kommunen
1:31 min

Bråket om vem som ska sköta Botkyrkas trygghetsskapande arbete fortsätter. Nu stoppas hela upphandlingen efter att Fryshuset överklagat den. Kommunen måste lösa vem som ska sköta verksamheten tills konfliken är avklarad.

– Utgångspunkten för kommunen är om vi har behov av verksamheten och vi får stopp på grund av en rättslig prövning, då får vi ju titta på vad vi har för möjlighet att driva verksamheten, vi kan direktupphandla det och vända oss till olika leverantörer och fråga om de kan genomföra uppdraget, säger Anders Kuylser upphandlingschef i Botkyrka kommun,

Tidigare har vi kunnat berätta att Botkyrka kommun har gjort en upphandling kring det trygghetsskapande arbetet i kommundelarna Fittja, Norsborg och Alby.

Fryshusets Lugna gatan har haft hand om arbetet tidigare, men vid upphandlingen gick jobbet till Skyddsvärnet istället. Stiftelsen Fryshuset överklagade beslutet till förvaltningsrätten. I överklagan skriver fryshuset att skyddsvärnet i sitt anbud, i strid med kravet för upphandlingen, inte skickat med tre exempel på ställen där de utfört liknande jobb som ska bedrivas i Botkyrka.

– Har vi ställt krav så ska leverantörerna uppfylla dem annars ska anbuden förkastas och om ansvarig upphandlare har gjort en annan bedömning det har jag inte kollat med dem och jag har inte läst anbuden, säger Anders Kuylser.

Under nästa vecka ska kommunen diskutera hur man löser den uppkomna situationen.


– Vi fortsätter vårt arbete fram till avtalstiden ärt slut, men eftersom det är en process nu får vi väl invänta svar från kommunen hur vi går vidare, säger Anja Frey som är chef för fryshuset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".