Gurkor och morötter med skönhetsfel. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Gurkor och morötter med skönhetsfel. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Trash-cooking - ett sätt att ta tillvara maten

"En del av matrörelsen"
7:24 min

Januari och februari är fattiga månader för många. Men det finns lösningar, som trash-cooking.

– Det är en del av matrörelsen och matutvecklingen som är ansvarsfull. Vi måste börja tänka på hur vi ska få maten att räcka till, säger Lennart Wallander, projektledare på Food & Friends.

Mellan 30 till 40 procent av all mat som produceras hamnar i soptunnan. 2014 var FN:s år för att motverka matsvinnet och många kedjor och restauranger har börjat sälja mat med vissa skönhetsfel. 

– Det har börjat bli mer och mer så att många restauranger tar hand om resterna och det som annars hamnar i soporna.

De senaste åren har det kommit böcker kring hur man tar hand om ett helt djur och en hel växt. 

– Tänk på planeten, hur kan vi ändra våra matvanor för att det ska bli mindre påfrestning. Det tror jag kommer att komma mer och mer. 


 




 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".