Målning där Julius Ceasar drar en svart person bakom en kärra på hjul.
Den här månlingen finns i biografen Skandias lokaler och har fått kritik för att vara rasistisk. Foto: Paloma Vangpreecha/Sveriges Radio

SF kritiseras för rasistisk målning

Sätter upp en förklarande skylt
0:42 min

En målning på biografen Skandia i centrala Stockholm kritiseras i sociala medier för att vara rasistisk. Nu sätter SF upp en förklarande skylt intill målningen.

Målningen som finns på bigrafen Skandia har kritiserats på SF Bios facebooksida för att vara rasistisk Nu väljer biografen att sätta upp en skylt som förklarar målningen.

Tidigare har SF sagt till SVT:s Edit att de inte skulle göra någonting åt den och att den speglade en annan tid.

Läs mer: Biografen hade väktare på biopremiär: "Filmen lockar en viss typ av publik"

Men efter kritiken har de ändrat sig och nu ska de sätta upp en skylt där det bland annat ska stå att "bilden är en påminnelse om hur skev världsuppfattning en del människor har haft".

– Vi har pratat om att sätta upp en skylt som förklarar vad det här är för någonting, säger Thomas Runfors, som är informationschef på SF.

När kommer ni göra det?

– Så snart vi har fått fram en bra text och en liten skylt så kanske inom de närmsta dagarna.

Målningens motiv är en från Shakespearepjäsen ”Julius Caesar” och den är skyddad enligt Kulturmiljölagen. Redan i höstas fick den kritik men då hänvisade SF till att det krävs godkännande från Länsstyrelsen för att göra några ändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".