Fruktad hästsjukdom blir vanligare

2:15 min

Antalet fall av hästsjukdomen kvarka fördubblades under förra året jämfört med tidigare år, det visar nya siffror från Jordbruksverket.

Sjukdomen är fruktad inom ridsporten eftersom drabbade stall och ridskolor ofta tvingas stänga i flera månader och förlorar stora pengar.

- Jag bröt ihop lite grann. Jag tänkte att nu är det kört, att jag skulle gå i konkurs, att allt skulle få stänga ner, säger Jenny Vajda som driver ridskola i Sävsjö och drabbades i höstas.

Hästen Queen Isabel har täcke och frost på mulen när hon leds in i stallet vid ridskolan som i höstas fick totalsaneras och stängas efter utbrott av hästsjukdomen kvarka, en allvarlig luftvägssjukdom.

- Inkomsterna stod ju stilla men utgifterna rullade på.

Ett stall som drabbas av kvarka rekommenderas av veterinären att isoleras minst tre veckor efter att sista hästen blivit frisk för att hindra smittspridning. För ridskolor kan det bli ett hårt slag.

- Jag skulle nog säga att det här är det värsta en ridskola kan drabbas av i infektionsväg. Ibland händer det att samtliga hästar insjuknar. De kan förlora flera hundra tusen kronor i intäkter och hamna i en situation där de behöver gå i konkurs, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär vid statens veterinärmedicinska anstalt.

Under 2015 rapporterades 94 stall med kvarka till Jordbruksverket, enligt Annika Wallén Norell på avdelningen för djurskydd och hälsa. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2014.

- Det är de högsta siffrorna på tolv år, säger hon.

En orsak till smittspridningen kan vara att många åker runt med hästar på exempelvis tävlingar. Ökningen kan också bero på att det har forskats mer på kvarka under senare år och provtagningsteknikerna har blivit bättre enligt Gittan Gröndahl.

Jenny Vajda, som driver ridskolan i Sävsjö, vet inte hur sjukdomen kom till stallet men misstänker att det var i samband med en tävling. Fyra hästar blev sjuka och efter sex veckor och en förlust på ungefär 30 000 kronor kunde hon öppna igen.

- Det var en jobbig period för alla. Men det var ingen som var jättesjuk ändå så jag skulle väl säga att vi kom jäkligt lindrigt undan.

Enligt Jordbruksverkets statistik rapporterades 94 stall för kvarka under 2015. De mest drabbade länen var Västra Götaland som hade 22 stall och Stockholm som hade 17.

2014 - 45 stall

2013 - 22 stall

3012 - 30 stall

2011 - 47 stall

2010 - 41 stall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista