Stephan Fickler. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Stephan Fickler. Foto: Sveriges Radio.
Stephan Fickler, antikvarie och verksamhetsledare på Byggnadsvårdsföreningen. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Stephan Fickler, antikvarie och verksamhetsledare på Byggnadsvårdsföreningen. Foto: Sveriges Radio.

"Stockholms vackra vy ett starkt varumärke"

Experten: Tellus towers inte ett mästerverk
6:14 min

Man har tappat den röda tråden i arkitekturen. Det tycker Svenska Byggnadsvårdsföreningen apropå de planerade skyskraporna vid Telefonplan.

Tellus Tower vid Telefonplan fick inte byggas. Det var för högt sa Försvarsmakten. Men nu är det klart att blir två torn bara ett stenkast från den plats som tidigare stoppats.

Husen får 78 respektive 58 våningar och som alltid när det gäller stora, höga nybyggnationer i Stockholm kastas det omedelbart ros och ris över projektet.

"Det är fult", "Bygg så det smälter in", "Vi vill ha våra öppna ytor" skanderas från ett håll - företrädelsevis från de som redan bor på platsen.

"Vi måste ha fler bostäder", "Vi behöver en stad som vågar växa på höjden" säger motståndarna.

Mitt i korselden står Stephan Fickler som är antikvarie och verksamhetsledare på Byggnadsvårdsföreningen.

– Det är bra att man väljer att bygga utanför stadskärnan, men höghus dominerar väldigt mycket i sin omgivning. De kastar skuggor, säger Stephan Fickler.

Därför anser Stephan att det är rätt att bygga höghus just utanför stan. Helst hade han velat se att man fortsatte bygga höghus i Kista - där Kista Science Tower blivit ett landmärke - för att få en vacker vy.

– Det har blivit lite av en tävling mellan olika städer där man inte tar hänsyn till arkitektur.

– Idag är det en annan karaktär på de hus som byggs. Man har tappat den röda tråden och vi måste hela tiden kämpa för att den arkitektoniska kvalitén är så hög som möjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".