Marockanska barn i Stockholm. Foto: TT / Sveriges Radio
Marockanska barn i Stockholm. Foto: TT / Sveriges Radio

Samarbete om marockanska gatubarn

"Kommitté ska arbeta med identifiering och återvändande"
0:32 min

Marocko och Sverige ska nu samarbeta om att kunna skicka tillbaka de gatubarn som befinner sig i Sverige, utan asylskäl, till Marocko.

– Vi är överens om att vi ska jobba tillsammans för att få till stånd ett återvändande av marockanska barn och ungdomar som lever i Sverige men inte har rätt att visats här, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) efter att ha träffat talmannen för Marockos parlament. 

Runt 800 unga pojkar från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms finnas i Sverige just nu.

Anders Ygeman uppger att Marocko nu är beredda att ta tillbaka de här barnen och att de har kommit överens om en gemensam kommitté som ska arbeta med att lösa frågor om identifiering och återvändande. 

I fredags meddelade den svenska regeringen att man inte ska erkänna Västsahara, som ockuperas av Marocko. Att Sverige har utrett frågan och att regeringspartierna tidigare varit positiva till ett erkännande har inte setts med blida ögon av Marocko.

Men Anders Ygeman säger att han inte vet om regeringens besked om Västsahara bidragit till att Marocko nu, till skillnad mot tidigare, är villigt att diskutera återvändande för gatupojkarna.

– Det vet inte jag men talmannen var väldigt noga med att poängtera att det här är två helt separata frågor, säger Ygeman till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".