Jan Mosander, journalist och författare som bland annat var med och avslöjade Boforsaffären. Foto Annika af Klercker /TT.
Jan Mosander, journalist och författare. Foto Annika af Klercker /TT.

Reportern tog anmälan i egna händer

Många ber Jan om hjälp.
1:31 min

Jan Mosanders barnbarn var med om en olycka vid en bom vid Slussen. En polisanmälan gjordes, men ärendet las ner. Då tog Jan tog saken i egna händer.

Jan Mosander är journalist och författare. Hans barnbarn Max klämde handen allvarligt när en vägbom vid Slussen plötsligt föll ner. Händelsen polisanmäldes, men ingenting hände.

Då blev Jan förbannad och bestämde sig för att själv ta reda på vem som hade ansvaret för olyckan.

– Jag råkar ju känna till det här, men det gör inte folk i allmänhet. Om man inte har kunskaperna får man inte rätt, man har inte råd med jurist. Till slut stämplas man som rättshaverist, säger han.

Berättelser om liknade fall har strömmat in till Jan Mosander sedan hans historia uppmärksammades i Veckans brott i SVT.

Men Jan har ingen möjlighet att granska fallen.

– Jag har inget forum att hjälpa dem. Jag är 71 år, säger han. Jag känner mig kluven. Jag har stor respekt för massor av poliser, men nu solkas min personliga bild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".