Inbrott i villa med hjälp av en kofot
Inbrotten i både villor och lägenheter ökade kraftigt i Stockholmsområdet under 2015. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Inbrotten ökar i Stockholmsregionen

2:06 min

Bostadsinbrotten i Stockholms län ökade under förra året. Ökningen för villa- och lägenhetsinbrott i Stockholmsregionen är 15 procent, jämfört med 2 procent i övriga landet.

– Det finns många olika förklaringar till det här, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionchef vid Polisen Region Stockholm. En är att vi har fler personer som ägnar sig åt inbrott i regionen. Både boende hos oss och ligor som kommer hit från andra länder och gör inbrott.

Siffrorna från Brottsförebyggande rådet , BRÅ, visar att ökningen är störst vad gäller anmälda lägenhetsinbrott. Här har antalet ökat med 18 procent under förra året. Även antalet anmälda villainbrott har ökat kraftigt, med 11 procent.

Ökningen av bostadsinbrotten i regionen har gjort att många intresseföreningar riktat kritik mot polisen arbete.

– Ökningen av bostadsinbrott har inte påverkat vårt arbete i den utsträckning som det kanske borde, säger Pia Sjunnegård Dahlbom. Självklart ska vi arbeta med bostadsinbrott, men vi har en hel del andra prioriteringar också. Jobbar vi väldigt hårt med en typ av brott så är det något annat vi får utreda mindre.

– Men vi kan alltid göra mer. Vi har till exempel en hel del lyckade insatser som vi arbetet med inom polisen som vi kan och som vi ska jobba vidare med. Vi kommer att jobba mer lokalt. Det är olika problembilder i de olika lokalpolisområdena vi nu har inrättat.

– Bostadsinbrott stoppas bara till viss del att polisen utreder brotten, till stor del handlar det om bra lås och larm, men framförallt om grannsamverkan, avslutar Pia Sjunnegård Dahlbom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista