En anställd hjälper en kvinna som i en rullstol vid ett bord på ett äldreboende.  Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Mer heltid i äldreomsorg och städservice

1:50 min

Allt fler kommuner och landsting fattar beslut om att ge sina medarbetare rätt att jobba heltid. Störst är ökningen bland landsting och regioner.

Fjorton svarar att de infört rätt till heltid, jämfört med sju stycken tre år tidigare.

Elmas Tuncer fick börja jobba heltid först när Botkyrka kommun fattade beslut om rätt till heltid.

– Jag är jätteglad. Jag börjar redan klockan sex, varför ska jag inte jobba två timmar till och få bättre lön. Det är jättestor skillnad mellan att jobba sex och åtta timmar.

I en enkätundersökning som gjordes av Sveriges kommuner och landsting, SKL, 2015 säger 14 landsting och regioner att de beslutat om rätt till heltid för sina anställda. Det är dubbelt så många som 2012.

Här finns bland annat Uppsala läns landsting och Region Halland. Minst 135 kommuner eller 57 procent av de svarande hade infört "rätt till heltid" 2015, jämfört med 48 procent tre år tidigare.

Hélene Fritzon, förhandlingsansvarig vid SKL, tror att den här ökningen kommer att fortsätta:

– Det blir lite av en ketchupeffekt. Det blir inte så mycket i början, men sedan ökar det i takt med att förändringen tar vid och det är väldigt positivt.

Däremot svarar 12 procent av kommunerna att de kritiserade delade turerna inom vården ökat. Hälften vet inte om så är fallet.

SKL öppnar nu för att avtala om en tidsplan för hur och när rätt till heltid ska införas i till exempel äldreomsorg och städverksamhet. Något som Johan Ingelskog, förhandlingsansvarig för fackförbundet Kommunal välkomnar:

– Det är vi givetvis väldigt positiva till. Våra medlemmar skriker efter heltid.

På vilket sätt kan en sådan här tidsplan garantera att de som börjar jobba heltid inte får en sämre arbetsmiljö?

– Genom att vi har tydliga skrivningar om uppföljningsdatum. Blev det som vi hade tänkt? Och det finns inga sådana skrivningar i avtalet idag, och det är viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista