Martha och Niki i filmen med samma namn. Foto: Folkets Bio.
1 av 5
Martha och Niki i filmen med samma namn. Foto: Folkets Bio.
Michael Fassbender som Steve Jobs. Foto: UIP.
2 av 5
Michael Fassbender som Steve Jobs. Foto: UIP.
Christian Bale i The Big Short. Foto: UIP.
3 av 5
Christian Bale i The Big Short. Foto: UIP.
El Club, ett chilenskt drama. Foto: Nonstop Entertainment.
4 av 5
El Club, ett chilenskt drama. Foto: Nonstop Entertainment.
Michael Caine och Harvey Keitel i Youth. Foto: Scanbox Entertainment.
5 av 5
Michael Caine och Harvey Keitel i Youth. Foto: Scanbox Entertainment.

"De spöar alla tuffa killar i streetdance"

4:53 min

Martha & Niki är en skönt svängande dokumentär om två svenska tjejer som slår alla killarna när mästarna i streetdance ska koras i Paris. Björn Jansson sätter veckans filmbetyg.

Martha och Niki finner varandra i dansen, och dom spöar alla tuffa killar i den stora streetdanstävlingen Juste Debout i Paris. Martha adopterades som liten och kom till Sverige från Etiopien. Niki kom som 13-åring från Uganda.

Filmen följer dem i fem år - från de första dansvinsterna till att de börjar glida isär efter den intensiva tiden tillsammans.

Martha & Niki är en film med mycket dans. Kanske skulle tittarna ha fått komma de två närmare. Men det är fint det som visas och jag gillar Matha & Niki. Betyget blir en stark trea - men troligen blir betyget högre bland dem som vill se mycket dans.

Andra filmen om Apple-ikonen Steve Jobs på kort tid. I den här storfilmen från Hollywood framställs han som en ganska stor skitstövel, som förnekar sitt barn och kör över sina arbetskamrater. Han tar all credit själv - kort sagt ingen trevlig kille - och har ett oerhört fokus på att nå framgång med datorerna.

Michael Fassbender gör Steve Jobs, ett stenhårt porträtt, och Kate Winslet hans högra hand Joanna Hoffman.

Det här är kvalitet - även om det här bara är en hårt fokuserad bild av Steve Jobs där allt avgörande i hans liv sker när han ska gå upp på scen och presentera en ny datorsatsning.

Mitt betyg blir en fyra.

The Big Short är också en storfilm från den amerikanska filmfabriken. Här handlar det om högt spel i finansvärlden och bolånebubblan som spräcktes.

Christian Bale och Steve Carell spelar två av nördarna som spräcker bubblan och det kantrar ibland åt komedihållet - lite för mycket för att ta historien på allvar.

Jämfört med den suveräna Margin Call som kom för några år sen, med Kevin Spacey i huvudrollen är det här mer underhållning för stunden, men det görs på ett fantasirikt sätt. En stark trea i betyg till The Big Short.

Veckans tätaste film är El Club, en chilensk film där vi tas med till en isolerad by vid havet. Här bor fyra präster och en nunna och de har alla begått brott som kyrkan vill dölja. Det handlar om allt från pedofili till kidnappning av barn.

En dag dyker en man upp som utsatts för övergrepp och det slutar i en tragedi.

Sällskapet - El Club är en film där man sitter på spänn och undrar vad som ska hända, ett välspelat aktuellt drama. Jag ger en fyra i betyg till El Club.

Paolo Sorrentino heter regissören som gör som han vill, storslagna filmer med ett eget tempo. Otroligt vackra stundtals. Här tas vi med till ett fint hotell i Alperna där folk med mycket pengar kan dra sig undan för att vila upp sig eller arbeta ostört.

Michel Caine är Fred, en dirigent och kompositör som dragit sig tillbaka, Harvey Keitel är Mick, en filmregissör som jobbar med sin sista film, ett testamente. De närmar sig båda 80 och vill få ägna tiden åt det de själva vill. I Micks fall filmen - i Freds fall att bara var ifred och njuta av lugnet.

Youth, ungdom, heter filmen och det är en uppvisning i filmkonst och stillsamt skådespel - mer än ett febrigt drama och jag pendlar mellan beundran och gäspningar.

Betyget blir en stark trea, till slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista