En av Samtrans bilar på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
En av Samtrans bilar på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Samtrans utreds för fusk

1:12 min

Stockholms stad utreder nu påståenden om att Samtrans, som bland annat kör skolskjutsarna för staden, skulle försöka mörka förseningar.

Är du drabbad av Samtrans förseningar? Mejla oss här.


Ett brev har kommit in med uppgifter som måste undersökas, säger Liselothe Engelgren, verksamhetschef för den förvaltning som sköter stadens upphandlingar. 

– Vi måste ju utreda uppgifterna naturligtvis och titta på vad som ligger bakom det och naturligtvis föra samtal med Samtrans om det här. För det är ju ändå ganska allvarlig kritik som riktas mot utföraren, säger hon.

I ett anonymt brev ställt till politiker i Stockholms stad, hävdar en grupp personer som säger sig vara anställda inom transportbolaget Samtrans, att bolaget skulle se mellan fingrarna på att förare tar för mycket betalt för de körningar som görs. Stockholms kommun skulle därmed betala mer för skjutsningarna än vad man borde.

Enligt brevet skulle även företagets beställningscentral systematiskt och i efterhand korrigera databasen över hämtningar och lämningar, för att förseningar inte ska synas.

Brevet kommer bara ett par dagar efter att P4 Stockholm rapporterat om att Stockholms stad varje vecka får in över 80 anmälningar mot Samtrans om försenade skolskjutsar.

Stockholms stads serviceförvaltning, som sköter upphandlingarna i staden, ser uppgifterna som så pass allvarliga och detaljerade att de behöver utredas närmre.

Hur vanligt är det att man får sådana här brev?

– Ja jag skulle inte vilja säga att det är särskilt vanligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista