Ann Fernlund, författare till boken Smakäventyret. Foto: Josefine Sundström/Sveriges Radio
Ann Fernlund, författare till boken Smakäventyret. Foto: Josefine Sundström/Sveriges Radio

Så lär du små barn att äta rätt

Ann Fernholm: Det finns egentligen inget skäl att ge välling
5:19 min

Nu kommer en bok som ska lära föräldrar att få sina barn att äta rätt. 

"Smakäventyret" är boken som lär föräldrar att få sina barn att äta rätt. Författaren till boken Ann Fernholm menar att hon har lärt sig massor nu som hon skulle haft nytta av innan.

- Innan hade jag ingen aning om att när barn närmar sig tvåårsåldern så blir de vad man kallar för neofobiska, de blir rädda för det nya och ganska kräsna. Och då behöver man ha lärt barnen att känna den lite bittrare smaken av till exempel broccoli, säger Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.

Som förälder ska man våga ge sin bebis riktig mat relativt tidigt.

- Smakforskning säger att man gärna får börja vid fyra månaders ålder. Ta lite av det du själv äter, helst grönsaker, se till att mosa det med gaffeln och ta ett litet finger och ge bebisen, säger hon.

En helig ko i barnmatssammanhang är vällingen. Och där är Ann Fernholm inte alls överens med råden som ges.

- Det finns egentligen inget skäl att ge välling. Nu har dom börjat dra ner på gluten i vällingen. Men under lång tid har det varit mycket vetemjöl i välling och det kan man se att det verkar vara en direkt orsak till varför svenska barn har mer glutenintolerans än andra barn i världen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".