En gren på en alm sågas av. Foto: Jurek Holzer/Scanpix
En gren på en alm sågas av. Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Ny metod kan rädda almarna

"Låter väldigt lovande"
1:30 min

Varje år måste Stockholms stad såga ned flera hundra almar som drabbats av almsjukan. Men nu finns det hopp för dom sjuka träden. 

Forskning från Sveriges lantbruksuniversitet visar nämligen att det kan finnas botemedel och ansvariga vid Stockholms stad hoppas mycket på metoden.

– Kan man få fram naturliga bekämpningsmedel i form av svampar så låter det väldigt lovande. Hoppas de har kommit något på spåren, säger Björn Embrén, trädexpert på Stockholms stad. 

Vad innebär det om det fungerar?

– Det kanske är så att vi kan behålla de stora träd vi har som Sveavägen, Karlaplan och Kungsträdgården. 

Lantbruksuniversitet har visat att det går att öka motståndskraften hos träden. Däremot är forskningen så ny att det svårt att säga hur metoden fungerar över längre tid men staden bedömer den som spännande.

– Så fort det kommer fram en produkt så vill man ju göra allt för att se om det går att få den att fungera. Självklart skulle vi testa den direkt. 

Almsjukan är ett allvarligt hot mot delar av Stockholms grönska.

– Det är en årlig förlust av almar. Hittills har det legat på 300-400 så det är ett otroligt tapp. Det märks mest i innerstadsmiljöer och det här är ett karaktärsträd för Stockholm. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".