Petter Menning, kanotist. Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.
1 av 3
Petter Menning, kanotist. Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.
Petter Menning, kanotist. Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.
2 av 3
Klar för OS i Rio. Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.
Guldhoppet Petter Menning tränar ute på Vaxholm inför kanot-VM i Milano och OS i Rio. Foto: Marcus Ericsson / TT
3 av 3
Guldhoppet Petter Menning tränar ute på Vaxholm. Foto: Marcus Ericsson /TT.

"Idrotten blev ett sätt att fly"

9:05 min

Efter att ha vunnit EM-guld i kanot 2013 åkte Petter Menning hem för att begrava sin pappa som hade legat död i en månad utan att bli upptäckt. Nu är Petter ett av Sveriges största OS-hopp.

Tryggheten fanns inte hemma. Petter Mennings pappa hade alkoholproblem och Petter blev stökig i skolan. 

– Jag tyckte att det var pinsamt att prata om det, speciellt när jag kom i tonåren. Många har det ju likadant, men om ingen pratar om det är det ingen som tror att någon annan har det jobbigt hemma. Då känns det pinsamt.

Några av Petters vänner hängde på stan. Andra höll på med paddling. Det var så han hittade idrotten - genom att som 13-åring följa med en kompis och hans pappa till kanotklubben.

– Det kanske inte var det coolaste att paddla, men i efterhand är jag väldigt glad över mitt val. Att jag sitter här idag och mår bra har jag att tacka idrotten, säger Petter Menning.

Kanotklubben blev Petters trygga punkt. Petter lärde känna många nya vänner. Men det först när han passerade 20 som han förstod att han var duktig.

– Ingen kallade mig talang. Nu kallar alla mig för en talang.

Vad var det som hände?

–  Det handlar om att jag hela tiden ville bli bättre. Det funkar ju så i idrott.

Petters uppväxt har gjort att han tvingats lära sig ordna saker på egen hand. Behöver han en tränare söker han upp den som verkar bäst. Behöver han åka på resor bokar han det själv.

Men han kan fortfarande tycka att det är jobbigt när sommaren kommer. Då gör sig dåliga minnen från sommarloven sig påminda.

– Jag kan fortfarande få en klump i magen, trots att min idrott blommar ut på sommaren.

Hur ser träningar ut nu mitt i kalla januari?

– Vi är mycket inomhus och kör mycket på paddlingsmaskiner. Sen springer jag och åker skidor när det går, så jag tränar lika mycket men inte på vatten.

Om några veckor åker Petter Menning till Florida för att sen toppa formen till augusti. Då tävlar Petter i sitt första OS. Distansen i Rio är 200 meter.

– Oavsett hur det går med paddlingen. Oavsett hur det går i OS. Jag känner att jag redan har vunnit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista