Arkivfoto: Hasse Holmberg/TT.
Arkivfoto: Hasse Holmberg/TT.

Stor okunskap kring farorna med asbest

1:44 min

En undersökning från Målarnas fackförbund visar att var femte fönster i äldre hus innehåller asbest. Enligt Johan Götbring, bygg- och miljökonsult, är okunskapen kring asbetsinventering stor.

– Man har inte bedrivit tillräckligt bra utbildning på miljöområdet. Man har inte fått ut informationen på rätt sätt. Nybildade målare måste få informationen om gamla ämnen. Asbest tror man är borta sedan förbudet infördes år 1982. Men det finns så mycket kvar i våra fastigheter, säger Johan Götbring, bygg- och miljökonsult.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om att målare utsätts för asbest i fönsterkitt i samband med renovering av fönster.

Asbestförbud infördes redan 1982 och därför ämnet har glömts bort, säger Johan Götbring som arbetat med miljöinventering i cirka 20 år. Målarföretagen och fastighetsägarna som ansvarar för inventeringen av asbest har dålig kunskap om vad materialen i äldre bostadshus kan innehålla, menar Målarfacket och Arbetsmiljöverket.

Det innebär att missar av asbest uppstår vid inventeringarna som görs innan bostadshusen renoveras. Målare och annan byggpersonal andas då in asbest ovetandes medans de arbetar.

Bostadshus som innehåller asbest börjades byggas under 1900-talets början fram till 1982, då asbetsförbudet infördes. I Stockholm står nu flera miljonprogramsområden inför nya renoveringar. Och närmare 400 000 ton asbest finns kvar i gamla byggnader, uppger Arbetsmiljöverket som säger att det är svårt för företagen att följa regelverket när det gäller asbest och att det råder stor okunskap.

Men Johan Götbring tycker också att Arbetsmiljöverket ska prioritera asbetsfrågan mer.

– Jag tror att man bedrev mer tillsyn på asbest och det prioriterar man inte nu utan kvarts, säger han.

Saneras inte asbest vid renoveringar så kan det få förödande konsekvenser, säger Johan Götbring.

– Görs ingen ordentliga inventeringar så utsätter man arbetare och boende för risker av de farliga avfallet, säger Johan Götbring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista