Lyad Albattran bor i Huddinge. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio.
Lyad Albattran bor i Huddinge. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Personer med utländsk bakgrund mer brottsutsatta

2:00 min

Det är nästan dubbelt så vanligt att personer med invandrarbakgrund utsätts för våld och trakasserier än vad det är bland personer som har en eller två föräldrar som är födda i landet.

– Om du går till orten som de kallar det, förorten, så kommer du se ungdomar som leker gangster förorten är en zon och en annan zon är utanför förorten, det är den fina sidan och den fula sidan, säger Iyad Albattran snart 18 år och som bor i Huddinge

I den nationella trygghetsundersökning, NTU har Brottsförebyggande rådet, BRÅ jämfört hur brottsligheten slår mot olika grupper i landet.

Bland annat hur förhållandet ser ut mellan personer som har båda sina föräldrar födda i andra länder, och personer som har en eller båda sina föräldrar födda i Sverige.

Undersökningen visar att både våld och trakasserier slår hårdare mot personer födda i Sverige med båda föräldrarna födda i andra länder

Det är ungefär dubbelt så vanligt att de utsätts för våld eller trakasserier.

Under vintern i hösten har våldet slagit hårt mot ungdomar runt om i Stockholms ytterstad. Så sent som i tisdags i förra veckan sköts en 15- årig pojke ihjäl i Akalla och i helgen sköts en ung man ihjäl i Farsta i södra Stockholm.

Felipe Estrada som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet säger att det är känt att vissa grupper är mer utsatta för brott än andra.

Det handlar om ungdomar, utrikes födda och ensamstående mammor, och mycket pekar på att ojämlikheten i brottsutsatthet ökar.

Iyad Albattran som bor i Huddinge beskriver populärkulturen som bidragande till brottsligheten.

– I musik, spel och filmer så visar man att man ska vara hård och kollar vi på ortens musik, man behöver inte uttrycka sig via musiken och säga fuck systemet, fuck allt det här, men behöver inte utrycka det så, när man säger så kommer folk följa med och det blir bara värre, säger Iyad Albattran.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista