Dödsskjutning i Akalla. Foto: Christy Chamy/ Sveriges Radio
Dödsskjutning i Akalla, polisen har ännu ingen gripen för mordet. Foto: Christy Chamy/ Sveriges Radio

Dödsskjutningarna i länet ökar

2:07 min

Den senaste tiden har flera unga män dödats i Stockholms förorter. Under natten mot julafton knivhöggs Aiman Qabli till döds i Alby. Hans mamma Fatma har fortfarande svårt att förstå att han är död.

– Jag känner mig besviken. Han hann inte. Jag är fortfarande chockad. Jag trodde att jag var den som skulle dö först och inte han. Jag trodde att jag skulle dö före honom, säger Fatma.

Vad bakgrunden till mordet på Aiman Qabli är vet inte polisen än. Men våldet har hårdnat i Stockholms förorter under hösten. Och under förra året rapporterades det in 11 mord med skjutvapen i Stockholm. Av dem var sju personer under 30 år. Och det är fler än året innan, menar polisen.

Det är vanligast att offren och förövarna befinner sig mellan 20-30 år säger Mikael Rying, kriminolog hos Polisens utredningscentrum i Stockholm. Generellt sett handlar skjutningarna om uppgörelser i kriminella miljöer.

Att de ökat beror på att det blivit flera kriminella gäng som är löst sammansatta och att det finns mer illegala vapen i omlopp, säger han.

– Det kan vara att någon kriminell aktivitet gått snett mellan olika personer. Och det kan handla om ett rån eller narkotikaaffärer. Sedan kan det mordet i sig utlösa flera hämndaktioner av det gänget som blivit utsatt. Och den utvecklingen har vi sett de senaste 15 åren i Stockholms län, att ett mord kan leda flera hämndmord.

Morden med dödskjutningar är oftast svåruppklarade för polisen. Ingen av de inblandade vill berätta vad man vet av lojalitet till den grupp man tillhör eller att man helt enkelt är rädd, säger Mikael Rying.

– Och lyckas man inte klara upp mordet så finns ju risken för hämnd och då har vi flera mord. Så det är otroligt viktigt med starka insatser från polisens sida från början så man kan lagföra någon, säger Mikael Rying.

Cecilia Ingvarsson
cecilia.ingvarsson@sverigesradio.se
Mariella Quintana Melin
mariela.quintana_melin@sverigesradio.se

Klockan 10.15 i dag kan du höra en längre intervju med Aiman Qablis familj i vår systerkanal P5 STHLM.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista