Felipe Estrada, professor i kriminologi ska vara med att göra undersökningen
Felipe Estrada, professor i kriminologi ska vara med att göra undersökningen. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Risken att utsättas för brott utreds

1:33 min

Den senaste tiden har fler unga människor dödats efter bråk i Stockholms ytterstad. Nu ska forskare på Stockholms universitet se över hur brottsligheten påverkas i ett samhälle där de ekonomiska klyftorna växer.

– Vi ser en bra samhällsutveckling i Sverige som inte faller lika ut för alla grupper, säger Felipe Estrada som är professor i kriminologi och som ska vara med att göra undersökningen  

Enligt Felipe Estrada har, tvärtemot vad många tror, brottsligheten i sjunkit i Sverige och i hela västvärlden.

Det gäller inte minst det allra grövsta våldet som minskat påtagligt. Men även egendomsbrotten har minskat under de senaste 20 åren.

Det här har överraskat kriminologer speciellt eftersom mycket pekar på att samhället blivit mer ojämlikt, och ojämlikhet och brottslighet hänger ihop, enligt Felipe Estrada.

– En hypotes är att det vi ser bakom den här generella minskningen är en allt större ojämlikhet i brottsligheten, för de allra flesta av oss har vi en ökad trygghet och mindre utsatthet. Men för vissa utsatta grupper har risken för att de lagförs ökat, och risken för att de utsätts för brott har på samma sätt ökat, säger Felipe Estrada.

Felipe Estrada lutar sin tes mot att många studier pekar på att det finns tydliga samband mellan människors resurser och risken att dömas för brott.

– Vi har gjort en del preliminära studier som visar att risken för att lagföras för brott, utifrån social klass var mindre tidigare, arbetarklasskillar löpte större risk att lagföras för brott, men den skillnaden har blivit större snarare än mindre, säger Felipe Estrada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista