Konstverket Sch, tyst, lyssna av konstnären Ebba Matz
Ett konstverk i form av en ljudvåg av orden "Sch, tyst, lyssna" av konstnären Ebba Matz, pryder ny byggnad vid Kungliga Musikhögskolan. Foto: Sveriges Radio.

Tystnad smyckar nya Musikhögskolan

3:04 min

Arbetet med nya Kungliga Musikhögskolan pågår för fullt, men redan nu kan man se en större konstnärlig utsmyckning på ett av de nya husen, det är ljudvågorna av tre speciella ord "sch, tyst, lyssna".

Nya Kungliga Musikhögskolan ska stå klar först till sommaren men redan nu kan stockholmarna glädjas åt ett konstverk av Ebba Matz. Konstverket i aluminium är delvis gömt bakom pelarna på en byggnad som vetter mot Valhallavägen, närmast Stadion.

Konstnären Ebba Matz fick uppdraget av Statens konstråd och berättar att hon fått hjälp att spela in "Sch, tyst, lyssna. Det finns också en pendang till skulpturen som är i inristat i golvet, " There is no such thing as silence" det är ett citat av John Cage

– Det handlar om ljud och hur man översätter ljud till något visuellt. Jag tänker att ljud om det är sorterat kan det bli musik och jag tänker att pausen och tystnaden och lyssnandet är viktigt för att det ska bli musik.

–Jag ville göra något som handlar om musik som är spretigt. För ju mer diversifierad musik som kommer ut från skolan i form av studenter desto bättre tänker jag. Därför är det inte något musikstycke, för vilket skulle jag välja?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista