Rättegång mot 38-årige läkaren inleddes idag
1 av 2
Den 38-årige läkaren har erkänt det mesta. I dag inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt. Foto: Ingela Landström/TT
Den 38-åriga läkarens försvarsadvokat Mari Schaub förklarar att mannen erkänner olaga frihetsberövande, men bestrider sexualbrott. Foto: Otto Marand/SR
2 av 2
Den 38-åriga läkarens försvarsadvokat Mari Schaub förklarar att mannen erkänner olaga frihetsberövande, men bestrider sexualbrott. Foto: Otto Marand/SR

"Extremt detaljerad brottsplan"

2:09 min

Idag inleddes rättegången mot den 38-årige läkare från Skåne som misstänks ha fört bort en kvinna från Stockholm, haft henne instängd i en bunker på sin fastighet och utnyttjat henne sexuellt.

Efter den inledande sakframställan beslutade rätten att fortsätta rättegången bakom stängda dörrar.

Jens Högström är kvinnans målsägandebiträde.

–Det är ett unikt mål, jag har aldrig läst nåt liknande i Sverige. Det är en extremt detaljerad brottsplan från den misstänkte. Det är som taget från en bok, verkligheten överträffar dikten. Det är så bisarrt.

Hur mår den målsägande?

– Hon mår jättedåligt, hon sa till mig att hon fått fullständig panik och har suttit och gråtit i princip hela första delen av förhandlingen.

Hur har det gått att få hennes historia?

– Jag tycker att hon varit väldigt duktig i de förhör som gjorts. De detaljer hon lämnar stämmer väldig bra med de fynd man gjorts och till viss del med de uppgifter som den misstänkte lämnat.

Vad säger du om den historien som den misstänkte lämnat?

–Ärligt talat känns historien framcoachad av den misstänktes advokat. Jag tycker bevisläget ser bra ut.

Imorgon fortätter rättegången i Skåne med besök på platsen där kvinnan hölls fången. Läkaren erkänner olaga frihetsberövande, men nekar till sexualbrott.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista