Alexandra Pascalidou  och Jovan Radomir vid draningen av semifinalplatserna till Eurovision Song Contest, i Stadshuset i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir vid draningen av semifinalplatserna till Eurovision Song Contest, i Stadshuset i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Eurovision kommer märkas i Stockholm"

3:12 min

Den 9:e till den 14:e maj står Stockholm värd för Eurovision Song Contest och på måndagen skedde den så kallade Allocation Draw - alltså dragningen av semifinalplatserna. 

Måns Zelmerlöw och "Heroes" tog Europa med storm förra våren och vann Eurovision Song Contest i Wien. Det i sin tur innebär att det är Sveriges tur att ta över Eurovision-stafettpinnen. 43 länder tävlar i år och Sverige är direktkvalificerade. Under allokeringsdragningen på måndagen blev det klart vilka som ska tävla i semifinal ett och två. 

– Båda semifinalerna kommer bli spännande. Det är kul att ha fått se hur det går till, säger Karin Wanngård (S),  finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms kommun.

Hur kommer Stockholm använda sig av den här möjligheten?

– Det kommer finnas en Eurovillage i Kungsträdgården. Det kommer häna mycket där. 

Vad gör ni för att det inte ska drunkna?

– Det kommer synas och alla som är intresserade kommer märka att finalen går här. Det är ett otroligt värde när det gäller internationell marknadsföring och det är bra för näringslivet. Jag är nöjd och jag kämpade från första stund med att få finalen hit så jag är väldigt nöjd i dag. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista