Påven Franciskus och Ärkebiskop Antje Jackelén möts i Vatikanen Foto: Vatikanen
1 av 2
Påven Franciskus och ärkebiskop Antje Jackelén möts i Vatikanen i maj 2015. Foto: Vatikanen
Påven Franciskus. Foto: L'Osservatore Romano/TT.
2 av 2
Foto: L'Osservatore Romano/TT.

Påven kommer till Sverige

Påven Franciskus besöker Sverige. Den 31 oktober anländer han till Lund för sin första Sverigevisit.

Texten uppdateras...

– Jag är mycket glad över att påven kommer till Lund och att Romersk-katolska kyrkan tillsammans med Lutherska världsförbundet inbjuder till detta exceptionella möte, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

– Det är ett framsteg i kyrkornas arbete. I en tid av stora globala utmaningar har vi ett gemensamt uppdrag att förkunna evangelium i ord och handling.

Bakgrunden till besöket hittar vi drygt 500 år bakåt i tiden. 1517 publicerade Martin Luther sina 95 berömda teser i sin kamp för att förändra kyrkan - resten är ju historia, som man säger.

Och just den 31 oktober i år är det enligt traditionen exakt 499 år sedan Luther gjorde teserna kända för världen. I samband med detta samlas representanter för Vatikanen, däribland påven, och Lutherska världsförbundet i Lund för att uppmärksamma reformationen. Enligt ärkebiskop Antje Jackelén är mötet historiskt.

– För första gången på 500 år har lutheraner och katoliker nu enats inte bara om en gemensam historieskrivning utan också om gemensamma åtaganden inför framtiden, skrev hon i Svenska Dagbladet i går.

Mötet i Lund är det första i sitt slag och är ju av historiska skäl inte något som sker i en handvändning. Enligt Svenska kyrkan är det frukten av en process som pågått under decennier.

– Som före detta lundabo är jag glad att detta viktiga ekumeniska möte äger rum just där. En gång var Lund ett katolskt centrum i Nordeuropa och just nu är den ekumeniska situationen i vår del av världen unik och intressant, säger Anders Arborelius, biskop i Katolska kyrkan i Sverige i pressmeddelandet.

– Hoppas att detta möte får oss att se framåt, så att vi gemensamt kan vittna om Jesus Kristus och hans evangelium i vår sekulariserade miljö.

Påvens besök blir det första av katolska kyrkans överhuvud sedan Johannes Paulus II besökte Sverige 1989 i samband med en miniturné genom de nordiska länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista